masca pe starda

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus în cadrul hotărârii de prelungire a stării de alertă, o serie de măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără eliminarea restricțiilor de circulație, renunțarea șl mască în spațiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test negativ.

Anunțul a fost făcut în urma ședinței de marți seara a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Participanții au propus eliminarea interdicției de circulație în cursul nopții și eliminarea obligativității purtării măștii de protecție în spațiile deschise, cu excepția celor aglomerate. Masca se va purta în continuare în spațiile închise, a spus Raed Arafat.

De asemenea, se propune creșterea intervalului orar în care agenții economici au voie să țină deschise punctele de lucru. „Crește intervalul orar de la 21.00 la 22.00 pentru toți agenții economici care închideau la 21.00”, a mai spus Arafat.

În mall-uri și în marile magazine, accesul ar putea fi permis și persoanelor testate, nu doar celor vaccinate și trecute prin boală. În schimb, în magazinele mai mici de 200 de metri pătrați nu va fi solicitat certificatul verde, însă se va stabili un număr maxim de persoane care intră concomitent în interior, mai scrie în propunerea CNSU. Numărul va fi afișat la intrarea în magazin, a precizat Arafat.

Propunerea CNSU mai arată că toate activitățile limitate la o participare de 30% vor fi permise până la 50% pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau testate.

În noaptea de 24 spre 25 decembrie și de Revelion nu vor fi restricții privind ora până la care funcționează restaurantele, scrie în propunere. În interior, va fi limită de participare de 50%, se va intra cu prezentarea certificatului verde și nu se va folosi mască de protecție.

CNSU mai recomandă ca în hoteluri să fie primite și persoanele testate, iar petrecerile private să fie în continuare interzise. Recomandările vor fi dezbătute în ședința de miercuri a Guvernului și pot fi aprobate cu modificări.

Principalele măsuri de relaxare

Hotărârea nr. 112 a CNSU prin care se propune prelungirea stării de alertă conține următoare măsuri de relaxare:
– Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
– Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 05,00 -23,00;

– Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;

– Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022;

– Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale, și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

– Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

– Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență trebuie aprobate prin hotărâre de guvern.

Hotărârea CNSU nr. 112 și anexa pot fi citite integral aici:

[better-wp-embedder width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”” attachment_id=”406232″ /]

[better-wp-embedder width=”100%” height=”400px” download=”all” download-text=”” attachment_id=”406231″ /]

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu