foto: cum arată buncărele din sibiu - majoritatea sunt folosite ca depozite de murături

Atacurile Rusiei asupra Ucrainei dau motive de îngrijorare nu doar locuitorilor acestei țări, ci și celor care locuiesc în statele vecine. Autoritățile din România au declarat că țara noastră nu va interveni în războiul dintre cele două țări, iar președintele Klaus Iohannis a dat joi asigurări că niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale, țara noastră fiind membru NATO. „Vreau să subliniez foarte clar: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina”, a spus președintele, după ședința CSAT. Totuși, în situația în care lucrurile vor degenera, iar țara noastră va fi ținta unui atac, românii s-ar putea adăposti în buncăre. Problema este că aceste adăposturi civile sunt insuficiente. În județul Sibiu, de exemplu, sunt în jur de 50 de buncăre, toate în orașe și niciunul în mediul rural. foto: cum arată buncărele din sibiu - majoritatea sunt folosite ca depozite de murături

România are, potrivit IGSU, aproape 5.000 de adăposturi civile, insuficiente pentru a adăposti întreaga populație. Numărul lor este mic și în județul Sibiu, fiind puțin peste 50 de buncăre în orașul de pe Cibin, la Mediaș, în Ocna Sibiului și în Miercurea Sibiului.

VEZI AICI LISTA ȘI ADRESELE LA CARE SE AFLĂ BUNCĂRELE

Cele mai multe dintre buncăre sunt în municipiul Sibiu: 46 la număr. Șapte dintre ele nu sunt operative, ceea ce înseamnă că cei care le dețin nu s-au îngrijit de ele și nu le-au întreținut. Multe dintre aceste buncăre se găsesc în subsolurile blocurilor sau sub clădirile amenajate de operatorii economici. Puține sunt cele care au fost corect amenajate, majoritatea fiind utilizate, de ani de zile, de către locuitorii blocurilor cu scopul depozitării murăturilor, dulcețurilor, conservelor.

Sibianul Tudor Șt. Popa a publicat mai multe imagini din două dintre adăposturile din oraș, situate pe Calea Dumbrăvii. Ambele sunt dotate cu sistem de filtrare a aerului, în cazul unui atac chimic. foto: cum arată buncărele din sibiu - majoritatea sunt folosite ca depozite de murături

„Cele două buncăre, aflate la subsolul clădirilor nr. 40 și nr. 71 de pe Calea Dumbrăvii, au accese atât din garajul subteran cât și direct din exterior. Ambele au inclusiv bazin de colectare a apei dar, din păcate, fără legătură directă cu buncărul. Ușile metalice prevăzute la accesele în buncăr sunt realizate astfel încât să aibă rezistența zidurilor exterioare de beton iar spațiile sunt suficient de mari pentru a adăposti poate chiar sute de oameni, respectând legea ce prevede 1 mp/persoană”, a spus sibianul Tudor Șt. Popa.

Și în subsolul clădirii KeepCalling de pe Șoseaua Alba Iulia există un buncăr. Acesta este prevăzut cu două încăperi cu pereți din beton și uși metalice solide, inclusiv cu o poartă metalică de dimensiuni mari pentru accesul direct din garaj a utilajelor sau armamentului de dimensiuni mai mari. Ieșirea se face prin două trape aflate pe spațiul verde din fața clădirii, direct înspre Șoseaua Alba Iulia. MAI MULTE IMAGINI DIN BUNCĂRE, AICI

foto: cum arată buncărele din sibiu - majoritatea sunt folosite ca depozite de murături

Situația este dezastruoasă la sate, deoarece, potrivit IGSU, nu există nici măcar un adăpost de protecție civilă în mediul rural din județul Sibiu.

La nivelul județului Sibiu există, de asemenea, și peste 160 de sirene de alarmare, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate. Semnalul de alarmare este compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare.

Sursa foto: https://tudorstpopa.substack.com

Ultima oră

Comentariul meu