Noi reguli pentru muncitorii străini din România- Au nevoie de acordul scris pentru a schimba locul de muncă
Sursa Foto: Getty Images

Au fost adoptete noi reguli privind angajarea a muncitorilor străini în România. Guvernul a eliminat lacunele prin care se creau oportunități de nerespectare a obligațiilor contractuale. 

Guvernul a completat în şedinţa de vineri legislaţia specifică pentru a stabili condiţiile în care muncitori străini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE, un nou loc de muncă, la un alt angajator decât cel care a obţinut avizul de angajare, relatează Adevărul.

Conform unui comunicat al Ministerului Muncii, modificările aduse OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România au fost luate pentru stoparea practicilor incorecte, care perturbau activitatea companiilor şi care prejudiciau material angajatorul iniţial, cel care suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetăţeanului străin pe piaţa muncii din România.

În acest context, Executivul a introdus noi reguli. Astfel, un lucrător străin care are un contract individual de muncă (CIM) înregistrat de mai puţin de un an, va putea ocupa un nou loc de muncă la un alt angajator doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul iniţial.

Actul normativ mai prevede că, în cazul în care lucrătorul străin schimbă locul de muncă, dar rămâne la acelaşi angajator care a obţinut avizul de angajare iniţial, noul aviz se eliberează angajatorului fără îndeplinirea tuturor condiţiilor generale şi, după caz, fără îndeplinirea tuturor condiţiilor speciale pentru eliberarea unui astfel de document în cazul lucrătorilor permanenţi sau stagiari.

În acelaşi timp, un nou aviz de angajare se eliberează unui alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărţii albastre a UE, numai cu îndeplinirea tuturor condiţiilor generale sau speciale, după caz.

Aceste prevederi nu se aplică şi în cazul în care încetarea CIM a intervenit din iniţiativa angajatorului anterior, prin acordul părţilor ori prin demisia cetăţeanului străin, dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin CIM, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Noile măsuri au fost adoptate vineri de Guvern, după ce cu câteva zile înainte Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă din România ceruse sprijin autorităților pentru urgentarea timpului de obținere a permiselor de ședere și implicit a CNP-urilor pentru muncitorii străini.

Ultima oră

Comentariul meu