chinezii cresc din nou animale sălbatice în ferme - experții avertizează: așa încep pandemiile
Sursa: chinadialogue.net

În fermele din China a fost reluat obiceiul de a crește animale sălbatice, asta din cauza unei relaxări a legilor, avertizează mai multe ONG-uri, în timp ce experții în sănătate publică amintesc că epidemiile de SARS, MERS și COVID-19 au avut drept cauză probabilă contactul cu astfel de animale, care se vând în piețele asiatice, scrie The Guardian, citat de Digi24

Înainte de pandemie, creșterea în ferme a animalelor sălbatice era încurajată de autoritățile chineze, care vedeau în această practică o metodă facilă prin care populația rurală își putea spori veniturile. 14 milioane de chinezi activau în această branşă, care aducea venituri anuale de 70 de miliarde de euro. Însă după ce studiile au arătat că epidemia de COVID-19 a pornit cel mai probabil dintr-o piață din Wuhan, în care se vindeau animale vii, autoritățile din China au decis să pună capăt acestei practici.

Astfel, au fost interzise vânarea, comerţul şi transportul animalelor vii pentru 1.800 de specii, printre care unele des întâlnite în astfel de ferme, precum: aricii, zibetele, mistreţii, porcii spinoşi sau şoarecii de bambus.

Însă legislaţia privind consumul acestor animale a rămas într-o zonă gri, spun organizaţiile neguvernamentale chineze. Mai mult, au existat şi excepţii. Astfel, fermierii puteau în continuare să crească animale precum vulpile argintii sau viezurii cu barbă, dacă obţineau o aprobare specială. Mai nou, legea a fost amendată.

„A doua variantă a legii spune că nu mai este nevoie de aprobare specială pentru creşterea animalelor sălbatice. Fermierii trebuie doar să se înscrie într-un registru. Doar dacă sunt constatate ulterior nereguli, fermierii vor fi îndrumaţi să le rectifice”, se arată într-un comunicat al Centrului de Conservare Shan Shui, un ONG chinezesc dedicat conservării speciilor şi ecosistemelor.

„Suntem îngrijoraţi că aceste schimbări vor slăbi nivelul de supraveghere şi protecţie când vine vorba de animale, iar acest lucru poate avea un impact asupra populaţiei”, se mai arată în comunicat.

Schimbările reprezintă şi un pericol pentru sănătatea publică, spun experţii. „Să nu uităm că am avut deja trei mari epidemii la începutul secolului 21: SARS, MERS şi COVID. Aceste epidemii sunt legate de contactul cu animalele sălbatice. Ar trebui să ne învăţăm lecţia şi să introducem politici prin care cei implicaţi în această industrie să găsească alternative de câştigare a traiului”, a declarat Zhou Jinfeng, secretar general al Fundaţiei pentru Biodiversitate şi Conservare din China.

Sursa: Digi24

Ultima oră

Comentariul meu