logo nou pentru produsele românești - producătorii sunt încântați: "un simbol ideal pentru toată lumea"
sursa foto: Observator

Alimentele românești vor fi mai ușor de identificat prin noul logo. Etichetele vor oferi o credibilitate sporită pentru produsele fabricate și ambalate în România. Proiectul legislativ este o veste bună în special pentru producători, având în vedere consumul ridicat de alimente importate.

“De Origine România”  – Așa se traduce noul logo care ar urma să fie pus pe produse începând de anul viitor. Eticheta ne-ar putea oferi o mai mare încredere în produsele românești atunci când mergem la cumpărături.

Geta Stan, producător produse româneşti: Normal şi normal ar fi cea mai corectă pentru ca lumea să mănânce şi mai sănătos, să nu mai mâncăm carne de afară, cum ar fi în supermarket-uri, numai carne din Spania. Un logo ar fi super ideal pentru toată lumea şi cred că ar fi mai convenabil. 

Bărbat: Dacă avem cât mai multe informaţii pe el (pe produs), cu atât ne ajută mai mult.

Bărbat: Vreau să văd ţara de provenienţă de unde cumpăr produsele.


logo nou pentru produsele românești - producătorii sunt încântați: "un simbol ideal pentru toată lumea"

Nu orice produs românesc poate avea eticheta pe ambalaje

Nu orice produs românesc poate avea eticheta pe ambalaje. Principala condiție este ca animalele să fie crescute într-un mediu natural. În ceea ce priveşte alimentele prelucrate, producătorii pot folosi şi ingrediente din străinătate, însă procentul nu trebuie să fie mai mare de 25%. Specialiștii din Industria Alimentară consideră propunerea ca fiind una benefică atât pentru producători, cât şi pentru consumatori.

Dragoş Frumosu, liderul Federației Sindicatelor din Industria Alimentară: Sigur că este o iniţiativă bună dacă ne gândim la faptul că tot încurajăm consumatorul român să se îndrepte către produsele româneşti. Atunci sigur că ar trebui să ne trezim şi noi şi să consumăm pentru că îi încurajăm pe producătorii noştri. 

Cine va suporta cheltuielile

Ministerul Agriculturii va fi instituţia care va asigura fondurile necesare, tocmai pentru ca producătorii să nu suporte cheltuielile de etichetare.

Emil Dumitru, iniţiator proiect: Suntem într-o competiţie pe o piaţă unică europeană, în care producătorul local trebuie să încerce să fie încurajat să eticheteze pentru că materiile prime provenite din România, cumva fac ca şi consumatorul să prefere produsele autohtone. Din păcate, România nu are nicio schemă de certificare voluntară pe produse de calitate.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului în toamna acestui an, iar mai apoi în Camera Deputaților.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică