ANAF simplifică e-Factura pentru companiile mici, dar rămân probleme pentru cele mari
foto G4Media

ANAF a adus îmbunătățiri sistemului e-Factura pentru a facilita accesul companiilor cu volum mare de facturi.

”Și sistemul SPV și e-factura sunt organisme vii. Comportă mereu modificări și loc de îmbunătățire există. De exemplu, sistemul Saft-E nu este nici acum foarte prietenos. Dar se perfecționează”, spune Alex Milcev, reprezentantul EY România și Republica Moldova. Acesta arată că guvernul din Polonia a ajuns la ideea că sistemul e-factura este prea împovărător pentru oamenii de business deocamdată și au decis amâarea implementării lui. ”Totuși, România a decis să continue. Avantajul transparenței este vizibil și pentru stat și pentru firme”, spune Alex Milcev, scrie Economica.net

El arată că, la ora actuală, problemele majore sunt sesizate la marile corporații. Când volumul facturilor lunare este mic,  implementarea facturilor în SPV se face manual și durează puțin. ”Trebuie doar să înveți foarte bine procedura”, subliniază Milcev.

Reprezentantul EY arată că ANAF a reușit să implementeze codul unic pentru fiecare factură pentru a evita apariția duplicatelor. Astfel, poți introduce o factură de 10-20 de ori în SPV, ea având cod unic de facturare nu se va duplica, va rămâne una singură.

A doua mare modificare implementată de ANAF se referă la sistemul de autofacturare practicat de companiile mari, ca Dacia, care achiziționează un lot mare de subansamble și piese de schimb o singură dată iar apoi trebuie să pună câte o piuliță din acest lot pe fiecare mașină pe care olivrează, de multe ori unor cumpărători diferiți. Acum, sistemul SPV permite ca Dacia să se autofactureze cu 10 piulițe către firma X SRL, pe care apoi le introduce în factura finală.

”Dacă această metodă de autofacturare nu ar fi fost implementată, mulți din marii retaileri ar fi trebuit să își înceteze activitatea. Prin noul sistem de recodificare implementat de ANAF, acum doar prin bifarea unei căsuțe speciale, beneficiarul poate să emită factura în sistem SPV. În setarea inițială bazată pe CUI-ul firmei doar furnizorul piesei putea emite factura în SPV”, precizează Alex Milcev.

O altă modificare operată de Fisc este că acum este permisă sortarea facturilor electronice pe patru câmpuri: facturi primite, facturi emise, facturi cu erori și facturi care conțin diverse mesaje de la cumpărători. Înainte acest tip de sortare nu era permis în SPV.

Implementarea sistemului de mesagerie care permite atât companiei cât și ANAF să vadă întreg istoricul conversațiilor și modurile de evidențiere, inclusiv greșelile de facturare vor permite adaptarea din mers a sistemului SPV. Este practic un fel de WhatsApp al SPV. La ora actual, ANAF procesează 5 milioane de facturi pe zi. În funcție de necesități, sistemul e-factura va fi upgradat.

Membrii Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) urmează să se întâlnească cu premierul Marcel Ciolacu, solicitând prelungirea perioadei de grație în care nu se aplică amenzi pentru abaterile firmelor de la obligațiile privind sistemul informatic RO e-Factura până la 31 decembrie 2024.

În prezent, nu se aplică amenzi pentru neîncărcarea facturilor în sistemul RO e-Factura până pe 31 martie 2024, dar antreprenorii IMM vor prelungirea acestei perioade de grație până la finalul anului 2024.

Ultima oră

Comentariul meu