risc de avalanșă în muntii făgăraș la peste 1.800 de metri
Foto Arhivă

Atenție sporită la munte! Risc de avalanșă însemnat la altitudini mai mari de 1800 m și moderat sub 1800 m. Vremea caldă și precipitațiile lichide din această perioadă determină umezirea stratului de zăpadă, crescând riscul de avalanșă.

@oradesibiu

Alertă meteo: Nivel 4 de avalanșe în munții Făgăraș Salvamont Sibiu a emis o avertizare pentru avalanșe de în zona munților Făgăraș. Turiștilor li se recomandă să evite zona și practicanților de sporturi de iarnă li se sugerează să nu depășească altitudinea de 1600 de metri. Stați în siguranță! #AvertizareAvalanșe #SalvareMontană #Făgăraș #MeteoRomânia #SporturiDeIarnă

♬ original sound – Ora de Sibiu

La peste 1800 m: Vremea caldă pentru această perioadă, cu temperaturi diurne ușor pozitive la altitudini apropiate de 2000 m și trecător precipitațiile lichide, vor determina umezirea suplimentară a stratului de zăpadă în partea sa superioară, ceea ce va putea duce la curgeri superficiale izolate, care pot angrena straturile inferioare cu rezistență încă redusă. În partea superioară a stratului se menține stratul cu rezistență redusă, ce poate atinge pe alocuri 25-30 cm, depus peste straturi mai vechi, cu rezistență în creștere, iar în zona crestelor se mențin plăcile de vânt mai vechi, cu rezistenţă scăzută, îndeosebi pe versanții estici și sudici. În profunzime rezistenţa stratului este crescută. În zonele adăpostite sunt prezente depozite şi troiene de zăpadă însemnate. În special la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, stratul cu rezistență redusă de la suprafață poate fi dislocat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari. Riscul va fi însemnat (3).

Sub 1800 m, Temperaturile extrem de ridicate pentru această perioadă, ușor pozitive inclusiv noaptea și trecător ploile, vor umezi puternic stratul de zăpadă din partea superioară. Pe pantele și văile unde mai sunt prezente depozite vechi, în condiții de supraîncărcări, pe anumite pante mai înclinate, vor fi condiții pentru declanșarea unor curgeri sau avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, în special după-amiaza, riscul fiindmoderat (2).

risc de avalanșă în muntii făgăraș la peste 1.800 de metri

Ultima oră

Comentariul meu