ceasul de buzunar al celui mai bogat om de pe titanic, scos la licitație


Ceasul din aur, scos la licitație pentru suma de 150 de mii de lire sterline, a fost recuperat din apele Atlanticului de Nord, după scufundarea grandioasei nave. Bijuteria din aur de 14 karate i-a aparținut lui John Jacob Astor considerat, la acea vreme, cel mai bogat om de pe vas. Vânzarea va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, potrivit Daily Mail.

Printre cei peste 1.500 de oameni care au sfârșit în apele Atlanticului, se număra și John Jacob Astor, în vârstă de 47 de ani. La acea vreme, bărbatul era considerat cel mai bogat om de la bord, averea familei lui depășind 120 de milioane de lire steriline. Se pare că Astor a fost văzut ultima dată fumând un trabuc pe puntea vasului.

După ce Titanicul a lovit un aisberg, în noaptea de 14 aprilie 1912, bărbatul nu și-a imaginat că el și familia lui ar putea fi în pericol. La scurt timp, căpitanul Titanicului, Edward Smith, l-a avertizat personal pe omul de afaceri despre gravitatea situației, urmând să-i trimită soția cu una din bărcile de salvare. Astor a întrebat dacă i se poate alătura acesteia, însă i s-a spus că niciun bărbat nu va avea voie să părăsească vasul, până când femeile și copiii nu vor fi mutați, în siguranță, pe bărcile de salvare. Fiind prea puține, Astor nu a mai prins loc și s-a înecat. A fost pescuit din ocean, șapte zile mai târziu, având asupra sa rafinatul ceas din aur.

Soția sa, Madeleine, însărcinată atunci în cinci luni, a adus pe lume un băiețel, la data de 14 august 1912. L-a numit John Jacob Astor V, în memoria tatălui lui.


Ceasul a stat șapte zile în apele înghețate

Nu se știe în ce stare se afla ceasul, la momentul recuperării lui din apele înghețate ale oceanului, însă acesta ar fi încetat să funcționeze la 2:20, ora scufundării Titanicului în Atlantic.

Celebrul vas s-a scufundat în Oceanul Atlantic de Nord pe 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg, în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton la New York.
Cea mai mare navă plutitoare de la acea vreme, proiectată în așa fel încât să fie „nescufundabilă”, transporta peste 2.000 de oameni. Aproape jumătate și-au găsit sfârșitul în apele oceanului. La bord se aflau unii dintre cei mai bogați oameni ai lumii.

Printre alte obiecte recuperate din apă, de-a lungul timpului, se numără: meniul cu ultima masă servită, o scrisoare a unui călător pentru mama sa, ceasul de buzunar al directorului de poștă de pe vas, un heruvim ornamental din bronz , mai multe bijuterii cu diamante și alte pietre prețioase, clopotul navei, cheile de la ușa unde erau depozitate felinarele și foarte mulți dolari americani.




Ultima oră

Comentariul meu

Publică