germanii solicită plafonarea prețului la kebab-ul turcesc

Gemanii cer subvenționarea și plafonarea prețului pentru döner kebab. Preparatul turcesc s-a scumpit din cauza creșterilor salariale, precum și din cauza creșterii prețului la energie, susține partidul lui Olaf Scholz. Anual, în Germania, se consumă peste un miliarde de porții din îndrăgitul preparat turces; 400 de mii zilnic, doar în Berlin, potrivit Euronews.


Solicitarea micșorării prețului la kebab aparține partidului de extremă stânga, care a înaintat Parlamentului o propunere de plafonare, după ce îndrăgitul preparat turcesc a ajuns să coste 10 euro. Reprezentanții partidului au sugerat chiar și un cost considerat rezonabil pentru buzunarele consumatorilor. Astfel, aceștia au propus ca adulții să nu plătească pentru un döner kebab mai mult de 5 euro, în timp ce tinerii ar trebui să dea pe acest preparat în jur de 3 euro.

Calculele au la bază, potrivit extremiștilor de stânga, tendințele culinare înregistrate în rândul tinerilor, care au inclus preparatul turcesc pe lista mâncărurilor de bază. În aceste circumstanțe, politicienii de stânga consideră că un alt ajutor semnificativ din partea Statului ar putea veni sub forma unor tichete zilnice pentru kebab, acordate fiecărei gospodării. Din perspectiva partidului lui Olaf Scholz, scumpirea preparatului turcesc a fost influențată de creșterea salarilor și a prețului energiei.


La nivel național, în Germania, döner kebab-ul este recunoscut drept cel mai consumat preparat servit pe străzi. Termenul döner provine de la verbul dönmek, care în limba turcă se traduce prin a întoarce, iar kebab, în limba arabă, se traduce prin diferite tipuri de carne preparete la fața locului. Cei mai mulți dintre europeni cunosc preparatul drept döner kebab.

Vânzările de kebab aduc în buzunarele comercianților 7 miliarde de euro pe an, iar Turcia și-a propus, pe seama acestui elan, să înregistreze denumirea döner în Europa. Turcii vor ca denumirea să poată fi folosită doar de producătorii care respectă metoda de preparare și specificul autentic al produsului.

Anual, Germania înregistrează un consum de peste un miliarde de döner kebab-i. Doar în Berlin se vând zilnic peste 400 de mii de porții din specialitatea turcească, potrivit sursei citate.

Ultima oră