primăria sibiu a depus la agenția de mediu memoriul pentru amenajarea „gușterland”

Primăria municipiului Sibiu a depus la Agenția pentru Protecția Mediului un nou memoriu privind proiectul de amenajare a dealurilor Gușteriței – Gușterland. Lucrările de amenajare a complexului de agrement și sport ar putea începe vara aceasta.

Primăria a depus la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu un memoriu de prezentare revizuit privind amenajarea dealurilor Gușteriței. Pe terenul de peste 326.000 de metri pătrați va fi amenajat un complex de agrement și sport. Gușterland se va numi această nouă locație de petrecere a timpului liber, așa cum au decis prin vot sibienii. 

Gușterland va cuprinde o instalație de sanie/bob de vară, un spațiu de joacă cu un turn de aventură de mărime medie și cu trei nivele pe verticală, un traseu pietonal și unul de biciclete, o clădire multifuncțională, o pârtie de schi și tubing pe suprafață sintetică, o zonă de popas turistic, tiroliene, o terasă panoramică, o parcare cu 5 stații de încărcare mașini electrice, un iaz și un drum de acces mentenanță și intervenții. 

Gușterland: Cum va arăta

Potrivit memoriului de prezentare depus la APM Sibiu, pe terenul de pe dealul Gușteriței va fi amenajată o clădire multifuncțională, în apropiere de stația de plecare a saniei de vară și de parcare, și va avea un regim de înălțime P+1. Clădirea va avea o suprafață construită desfășurată de 602 metri pătrați. „Construcția va cuprinde la parter în ansamblul ei spații pentru birouri pentru personalul administrativ, punct de vânzare tichete, grupuri sanitare pentru femei și pentru bărbați (unele pentru turiști, altele pentru personal), un centru pentru închirierea materialelor sportive, un punct de informare, centrală termică, oficiu, iar la etaj un spațiu pentru socializare precum și spații adiacente acestuia”, se arată în document. 

În ceea ce privește aspectul clădirii, finisajul exterior va fi de tablă cutată de culoare gri-antracit, peste care se vor aplica, în unele zone, riflaje de lemn, pentru o încadrare în mediul natural. Scările și platformele exterioare vor fi din metal, iar balustradele din sticlă securizată. Pe fațada dinspre nord, spre strada Răchitei, se vor poziționa litere volumetrice luminoase cu textul „GUȘTERLAND”. 

La etajul 1 va exista și o terasă panoramică. 

În imediată apropiere a clădirii multifuncționale se va amenaja și un spațiu de joacă pentru copii cu vârste mici. „Spațiul este gândit pentru a oferi vizitatorilor un loc cu activități specifice celor mici și în apropierea obiectivelor mari. Se propune porționarea următoarelor elemente: animale pe arc, balansoar, joc cu apă”, potrivit documentului. 

primăria sibiu a depus la agenția de mediu memoriul pentru amenajarea „gușterland”

Sania de vară va fi compusă dintre cale de rulare, montată prin intermediul infrastructurii pe sol și vehicule de transport. Pasagerii se vor urca în vehicule în mod organizat în zona special amenajată pentru îmbarcare cu un decalaj, astfel încât să se asigure o distanță de siguranță între ele pe traseul de coborâre. „Deplasarea vehiculelor la coborâre este asigurată gravitațional, iar pe parcursul coborârii viteza poate fi controlată prin intermediul unor mânere, dar în același timp, viteza maximă este limitată prin intermediul unor mecanisme centrifugale montate pe vehicule”, este menționat în document. 

Pe traseu, în zonele cu înălțimea de peste 1 metru, vor fi instalate, plase de siguranță. În zona inferioară va exista o zonă de frânare automată, înainte de zona de debarcare. Instalația va fi prevăzută, din fabricare, cu un sistem automat de siguranță și de limitare a vitezei, cât și cu un sistem de păstrare a distanței între vehicule. Fiecare vehicul va avea senzori. Tot traseul va fi iluminat.

„Din punct de vedere constructiv, realizarea acestei sănii de vară presupune realizarea următoarelor lucrări: executarea lucrărilor de săpătură pentru fundațiile stațiilor de plecare, sosire și stâlpilor din zona intermediară; turnarea betonului de egalizare; montarea armăturilor; executarea lucrărilor de decofrare și hidroizolare a fundațiilor; realizarea umpluturilor și compactărilor pe lângă fundații; refacerea zonelor afectate în timpul execuției”, se arată în memoriul depus la APM. 

Lungimea traseului va fi de aproximativ 675 de metri pe partea de urcare și 950 de metri pe partea de coborâre, cu o diferență de nivel de aproximativ 95 de metri. Lățimea traseului va fi de maxim 3 metri. 

primăria sibiu a depus la agenția de mediu memoriul pentru amenajarea „gușterland”

Locul de joacă pentru copii va fi amenajat pe o suprafață de 1.498 metri pătrați. Copiii vor găsi aici un urs cățărător, o tiroliană, un leagăn combinat, o plută mobilă, un ansamblu de tip turn hexagonal, un traseu de aventură, cățărătoare și un turn de aventură de mărime medie. Acesta va fi amenajat în zona centrală a lotului. 

primăria sibiu a depus la agenția de mediu memoriul pentru amenajarea „gușterland”

Traseul pietonal va fi amenajat între zona de bază a parcului și monumentul Falkenhayn. Aleea va avea o lungime de 750 de metri. „Traseul pietonal are asigurată panta corespunzătoare deplasării în siguranță, iar în locurile unde panta nu poate fi asigurată se propun trepte dotate cu balustradă și un elevator cu șenile pentru persoanele cu dizabilități”, se arată în memoriu. 

Poteca pietonală va fi realizată având o suprafață permeabilă (din pietriș compactat/stabilizat de granulații diferite așezate în straturi) și va fi proiectată și amenajată peisagistic astfel încât să corespundă principiilor DNSH (fără a prejudicia în mod semnificativ zona). Delimitarea suprafeței circulabile de celelalte zone se va realiza prin montarea unui profil care nu va avea un caracter intruziv. Traseul va fi prevăzut cu mobilier urban, bănci, coșuri de gunoi, cișmele de apă și zone de repaus laterale umbrite. Se vor planta arbori din specii cu coronament bogat care să confere umbră pe termen lung. „Acestea vor fi amenajate astfel încât să confere un aspect estetic și funcțional încă din primele 24 de luni de la finalizarea lucrărilor”, potrivit documentului. 

În ceea ce privește toaletele, acestea vor fi amplasate adiacent zonei Schi și tubing, a popasului turistic și terasei panoramice. Toaletele vor fi modulare, prefabricate, grupate pe sexe, cu o cabină dedicată persoanelor cu dizabilități. 

În zona periferică a parcului, se va amenaja un traseu de biciclete cu o lungime de aproximativ 3.340 de metri. Toată zona va fi iluminată corespunzător cu stâlpi de dimensiuni mici. 

Pârtia de schi și tubing pe suprafață sintetică va fi amenajată în zona centrală a terenului. Ea a fost gândită „din dorința beneficiarului (n.r.: primăriei Sibiu) de a oferi o modalitate low-cost pentru toată lumea de a schia pe tot parcursul anului într-o zonă cât mai aproape de oraș”. Astfel de pârtii de schi reprezintă adevărate săli de antrenament pentru schiori și snowboarduri, dar pot fi folosite și de începători. „Obiectivul va fi compus din instalații de transport persoane de tip bandă (două instalații consecutive conectate), o pârtie de schi cu dotări aferente și o pârtie de tubing pe suprafață sintetică”, se arată în memoriul depus la APM. 

primăria sibiu a depus la agenția de mediu memoriul pentru amenajarea „gușterland”

Pe terenul menționat se vor construi și două zone de popas, una adiacentă pârtiei de schi și tirolianei, iar alta adiacentă locului de joacă. Suprafața amenajată va fi de 370 de metri și va fi dotată cu minim 16 foișoare de relaxare, acoperite cu materiale prietenoase cu mediul, realizate din lemn tratat chimic și termic, prevăzute cu bănci și mese. Se va amenaja și o zonă de hamace și șezlonguri fixe din lemn cu sistem de rotire în funcție de poziția soarelui. 

În partea sud-vestică a terenului se vor proiecta și executa cel puțin două tiroliene cu sistem de plecare și sosire dedicate, cu grad diferit de dificultate, având o lungime totală de 294 de metri. 

primăria sibiu a depus la agenția de mediu memoriul pentru amenajarea „gușterland”

Terasa panoramică va fi realizată în zona monumentului și va avea o suprafață de minim 1.080 metri pătrați. 

primăria sibiu a depus la agenția de mediu memoriul pentru amenajarea „gușterland”

Pe zona centrală a terenului este propusă și amenajarea unui iaz cu o suprafață de 200 metri pătrați, care va avea ca scop acumularea apelor pluviale în sezonul ploios. În perimetrul iazului se va planta vegetație specifică. 

Parcarea, amenajată în partea inferioară a terenului, în zona vecină străzii Răchitei, va avea minim 300 de locuri, dintre care 5 prevăzute cu stații de încărcare pentru vehiculele electrice. Stațiile vor fi dotate cu un sistem propriu de surse regenerabile, datorită panourilor solare fotovoltaice montate în zonă. Va exista, de asemenea, și o stație de încărcare a minim 5 biciclete sau trotinete electrice. Se vor amenaja și două locuri de parcare pentru autocare. 

primăria sibiu a depus la agenția de mediu memoriul pentru amenajarea „gușterland”

Când ar putea începe lucrările

Zona de nord a Sibiului – Gușterița – este apreciată de împătimiții de mountain biking, de cicloturism amator, dar și ce cetățenii car ocazional doresc să evadeze în natură și să se bucure de aer curat. Zona oferă cadrul ideal pentru amenajarea unui traseu cicloturistic mixt date fiind activitățile care se desfășoară în prezent acolo. 

Lucrările pentru complexul Gușterland ar putea începe vara aceasta și vor fi gata în 18 luni. Municipalitatea mai are de obținut câteva avize, însă spre finalul lunii iunie muncitorii ar putea apărea în teren. 

„Avem deja semnat contractul pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor. De altfel, proiectul tehnic este finalizat și sper ca în cursul lunii iunie să emitem ordinul de începere a lucrărilor, după obținerea tuturor avizelor necesare. Complexul va fi un spațiu pentru toată familia. Sibienii, împreună cu care am denumit acest Complex, vor putea să facă sport, să facă plimbări pe jos sau cu bicicleta sau să se relaxeze în zonele generoase care vor fi amenajate pentru cei mari, dar și pentru cei mici. Subliniez că întregul proiect va fi amenajat cu respectarea și protejarea cadrului natural în care va fi creat”, a spus Astrid Fodor, în urmă cu câteva săptămâni, într-un interviu pentru Ora de Sibiu. (DETALII AICI)

Execuția lucrărilor va fi realizată de CON-A Operation SRL Sibiu & Ischia SRL Galați & Submit SRL Iași.

Ultima oră