un alpinist român a murit intr-o expediție pe everest

Gabriel Viorel Tabără, un alpinist român în vârstă de 48 de ani, a murit luni dimineață în tabăra III de pe Everest, la altitudinea de 7.470 metri, au confirmat oficialii, relatează publicația Everest Chronicle.

Alpinistul român a fost găsit fără suflare în cortul său de către ghidul său Sherpa, potrivit organizatorului expediției sale, Makalu Adventure. “Gabriel și ghidul său Sherpa au avut o zi obișnuită și s-au retras în corturile lor, așa cum fac de obicei alpiniștii. Dar Gabriel nu s-a mai trezit”, a declarat Mohan Lamsal, proprietarul companiei, pentru Everest Chronicle, citându-l pe ghidul său Sherpa, citează Observatornews.

Khimlal Gautam, șeful Biroului de monitorizare și facilitare a expedițiilor de pe teren, a confirmat decesul acestuia. “Am cerut detalii despre incident”, a declarat Gautam.

Gabriel este a treia victimă a sezonului pe cel mai înalt munte din lume. Până marți, aproximativ 400 de alpiniști au ajuns pe vârful Everest, potrivit lui Gautam. În aceeași zi, peste 160 de alpiniști se aflau în ultimul efort pentru atingerea vârfului.

Gabriel se afla pe Everest de peste două luni, pregătindu-se pentru o escaladare fără oxigen suplimentar a vârfului Lhotse, vecinul Everestului. El finalizase procesul de aclimatizare și efectuase mai multe rotații de antrenament, în pregătirea pentru ascensiunea finală. “Cu siguranță nu este vorba de lipsa oxigenului, deoarece la altitudinea Taberei III nu este nevoie să folosești oxigen suplimentar. Putem fi siguri de cauza morții doar după autopsie”, a declarat Lamsal.

În luna ianuarie, Mihaela Gabi Ianoși, originară din Caraș-Severin, a murit imediat după ce a atins vârful Aconcagua, aflat la 6.960 de metri altitudine, în Argentina. Mihaela a leșinat în fața grupului de europeni cu care se aventurase pe munte. Un medic care se afla printre turiști a încercat să o resusciteze și i-a administrat adrenalină, însă fără succes.

Ultima oră