cum îți planifici timpul liber, fără să îți afectezi bugetul

Planificarea timpului liber este o adevărată provocare, în contextul în care nu îți dorești să cheltuiești mulți bani, totuși vrei să ai activități care să îți bucure sufletul. Evident, fiecare se relaxează în mod diferit, însă există și activități care nu presupun răsturnări de buget și pe care ai putea să le adopți dacă te afli într-un moment al viieții tale în care trebuie să ții pasul cu facturi, credite și alte datorii.

Iată câteva metode cu ajutorul cărora ai putea să obții un echilibru între viața socială și cea financiară:

Analizează-ți cheltuielile

Uită-te îndeaproape la cheltuielile lunare, pune-le pe hârtie și vezi care dintre lucrurile pe care le faci sau le achiziționezi îți destabilizează bugetul. Dacă constați că achiziționezi prea multe lucruri cu bani cash, atunci, spre exemplu, poți să iei în calcul să le achiți printr-un sistem de rate egale, oferit de produse bancare de tip card de credit 100% online. În felul acesta ai acces constant la sold și extrasul de cont, iar tu vei putea să îți ții sub control cheltuielile. Plătind astfel, vei putea economisi lunar bani din salariu și vei putea începe să îți faci planuri cu prietenii, fără să îți mai faci griji.

Schimbă-ți obiceiurile nesănătoase

Plătești abonament la sala de sport, însă nu te duci? Atunci renunță la el și încearcă să faci sport în aer liber dacă vremea îți permite.

Mănânci doar mâncare comandată? Ei bine, e timpul să încerci să îți exersezi talentul în bucătărie! Pe lângă faptul că vei mânca mai sănătos, vei vedea că vei scuti o sumă de bani pe care o poți redirecționa către activități care înainte ți se păreau de neatins.

Ai accesat credite la care ratele au crescut? Încearcă să faci o simulare pentru refinantare credite, online,  fără să fie nevoie să te deplasezi într-o sucursală. Este suficient să ai un device de tip smartphone, un computer sau o tableta și o sursă de internet.

 Începe să spui “nu”

Ți se întâmplă să te lași dus de val și să participi la activități costisitoare, deși nu îți doreai asta?  Dacă da, atunci e cazul să începi să faci o diferențire între ceea ce vrei tu și ceea ce vor alții și să alegi ce e mai bine pentru tine pentru a nu cheltui inutil. Fă-ți o listă cu preferințele pentru dezvoltarea ta profesională si socială. Aranjează-le în ordinea importanței și elimină acele evnimente care nu îți aduc nicio satisfacție.

Bugetul și activitățile din viața fiecăruia se pot schimba de-a lungul timpului. Ceea ce contează este felul în care te raportezi la schimbări, astfel încât să îți poți satisface nevoile fără să îți afectezi obiectivele personale sau financiare. Nu uita că, o bună gestionare a finanțelor ajută la preîntâmpinarea situațiilor neprevăzute.

Ultima oră