Numai puţin de 19 persoane au murit, iar alte 340 au fost rănite sâmbătă după-amiază, într-o busculadă produsă în timpul unei manifestaţii Love Parade desfăşurate la Duisburg, în vestul Germaniei.

Ceea ce trebuia să fie o adevărată sărbătoare şi o petrecere pe cinste pentru cei peste 1,4 milioane de participanţi din acest an la Love Parade, s-a transformat în cea mai neagră tragedie din ultimii ani pentru statul german. Tragedia s-a produs într-un tunel de acces către fosta gară de mărfuri unde a avut loc festivalul. Organizatorii au afirmat că la eveniment au participat 1,4 milioane de persoane.Martorii au spus că tunelul lung de peste 200 de metri şi lat de 30 de metri reprezenta principalul punct de trecere către zona de desfăşurare a evenimentului. n momentul în care câteva mii de persoane au rămas blocate în tunel s-a declanşat panica. “Erau peste tot oameni căzuţi, cu feţele învineţite. Era, pur şi simplu înspăimântător“, a declarat o tânără, citată de cotidianul Die Welt. “Prietenul meu m-a ridicat în braţe, altfel aş fi murit. Cum aş putea să uit feţele oamenilor morţi?“, a adăugat ea. Mii de persoane, care nu aflaseră despre incident, au continuat să danseze şi să asculte muzică mult timp după tragedie, produsă în jurul orei locale 17.15 (18.15, ora României).[nggallery id=608]

Stupoare în toată Germania

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a declarat “bulversată”, afirmând că gândurile sale se îndreaptă către rudele victimelor, cărora le-a adresat condoleanţe.Accidentul este cel mai grav de acest gen după anul 2000, când nouă oameni şi-au pierdut viaţa în împrejurări asemănătoare la un festival de rock din Danemarca. Prima Love Parade de la Berlin a fost generată, în 1989, de o demonstraţie de pace care s-a transformat într-o celebrare în aer liber a “club culture”. Festivalul muzicii tehno s-a mutat în ultimii ani din cauza problemelor financiare şi a tensiunilor cu oficialii capitalei germane.

Ultima oră

Comentariul meu