strauss ensemble

strauss ensembleCelebra orchestră vieneză Johann Strauss Ensemble revine pentru al şaptelea an consecutiv în România pentru un turneu extraordinar de Craciun. Cei doi prim solişti ai orchestrei palatului Schonbrunn, violonistul şi dirijorul Russel McGregor şi soprana mutipremiată Romana Beutel, vor urca pe scenă la fiecare dintre cele şapte spectacole programate în cadrul acestui turneu, se arată într-un comunicat de presă.

Seria concertelor debutează duminică, 11 decembrie, în sala Filarmonicii Banatul din Timişoara, cu un spectacol plin de vervă, inventivitate şi veselie, care să amintească de eleganta tradiţie vieneză a sărbătorilor de iarnă. Spectacolul de la Timişoara va fi urmat de concerte în alte cinci oraşe din România: Cluj (12 decembrie), Târgu Mureş (14 decembrie), Mediaş (15 decembrie), Braşov (16 decembrie) şi Sibiu (17 decembrie). Turneul se va încheia luni, 19 decembrie, la ora 20.30, în sala mare a Teatrului Naţional din Bucureşti, cu un spectacol grandios la care este invitat şi baritonul austriac Michael Havlicek, faimos in Europa pentru rolurile interpretate în operetele de Johann Strauss.

Alert, magic, impecabil – spectacolul este o neaşteptată aventură în lumea celor mai faimoşi compozitori ai lumii, de la Strauss şi Lehar, la Bethoven, Haydn, Mozart sau Schubert, include celebrele teme de Crăciun ale lui Johann Sebastian Bach sau cele mai frumoase colinde ale lumii, cântate în orice limbă în care publicul şi-ar dori să le audă, de la ‘Stille Nacht’ la ‘O brad frumos’. Sunetul tipic austriac este pigmentat cu o picătură de umor, aşa cum Strauss însuşi obişnuia să facă în urmă cu un secol şi jumătate, atunci când îşi aşternea Viena la picioare cu elegantele sale valsuri.

‘Este atâta bucurie în muzica asta, încât e păcat să stai nemişcat şi sa afişezi o atitudine sobră. Pe vremea lui Strauss, valsurile erau cântate peste tot, în parcuri şi în grădinile publice şi toată lumea participa într-un fel sau altul. Spiritul acesta zglobiu, veselia, umorul, toate trebuie să completeze o interpretare muzicală perfectă’, spune carismaticul dirijor al orchestrei, Russel McGregor, conform comunicatului citat.

Dirijor al orchestrei palatului Schonbrunn din Viena, McGregor este un adevărat showman, care lasă loc de multă inventivitate în concertele orchestrei pe care o conduce. În acest fel, concertul sau de Crăciun are ceva din tradiţia de la începuturi, stabilită de însuşi marele ‘star pop’ al Vienei, compozitorul Johann Strauss.

‘Din punct de vedere muzical, concertul de Crăciun de la Viena este impecabil, dar, dincolo de asta, lipseşte ceva. Îmi pare rău că s-a stins tradiţia ‘Stehgeiger’, pe care au promovat-o chiar cei din familia Strauss, pe când dirijorul conducea orchestră, cântând el însuşi la vioară. Cred ca ar fi potrivită o întoarcere la tradiţie şi pentru ca publicul tânăr să aibă ocazia să vadă Strauss interpretat… a la Strauss’, a declarat McGregor.

Biletele pentru spectacolul de la Bucureşti costa între 20 şi 200 de lei, în funcţie de categorie şi se găsesc la casieria Teatrului Naţional, online – pe www.bilete.ro şi în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu