Bustul împăratului Franz I al Austriei, reinaugurat în Palatul Brukenthal, în prezenţa Ordinului “Sf. Gheorghe”

49

Bustul original, din plumb, al împăratului Franz I al Austriei (1804-1835), fost împărat al Sf. Imperiu Roman (1792-1806), lucrat la Viena în 1828 de către sculptorul Franz Schopp, se păstrează în colecţia Muzeului Naţional Brukenthal şi a fost reinaugurat în curtea Palatului Brukenthal, joi, 3 octombrie.

La ceremonia de reinaugurare şi dezvelire a bustului au luat parte reprezentanţi ai Ordinului “Sf. Gheorghe”, un ordin european al Casei von Habsburg-Lothringen.

„Deviza împăratului Frantz al II-lea, devenit Frantz I a fost „Justitia fundamentum regnorum est” ( justiţia este fundamentul guvernării n.r.). A domnit într-o perioadă foarte tulbure şi, la vârsta de 24 de ani, s-a trezit cu revoluţia franceză şi a avut posibilitatea ca prin Congresul de la Viena din 1815 să contribuie la o pace de durată în Europa. Pentru el, Transilvania a fost foarte importantă, la fel ca şi pentru bunica sa, Maria Teresa, care a ridicat Transilvania la rangul de Principat”, a declarat la dezvelirea bustului, baronul Norbert van Handel (foto sus), Procuratorul Ordinului „Sf. Gheorghe” al Casei de Habsburg.

Acesta a mai spus că România, prin Transilvania, reprezintă punctul de plecare pentru constituirea unui bloc al ţărilor succesorale monarhiei austro-ungare, ţări care vor atrage donaţii importante pentru

Citește mai departe pe: Rondul de Sibiu

facebook  twitter  gplus

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.