Nu mai puțin de 35 de suspecţi au fost audiaţi de poliţişti în urma percheziţiilor făcute, marţi, împreună cu inspectori fiscali germani, într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul adus statului german este de peste 21 de milioane de euro. Perchezițiile au avut loc în Capitală și 12 județe printre care și Sibiu.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Poliţia Judeţeană Cluj, 35 de suspecţi au fost identificaţi în urma percheziţiilor făcute marţi, împreună cu inspectorii fiscali germani. Suspecţii au fost audiaţi de poliţişti, fiind cercetaţi pentru evaziune fiscală sub forma autoratului şi a complicităţii.
Percheziţiile au continuat şi miercuri în judeţul Cluj, fiind puse în aplicare alte două mandate de percheziţie domiciliară la unul dintre suspecţi.
„Persoanele din prezenta cauză sunt cercetate pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de evaziune fiscală comise pe teritoriul statului german, printr-un mecanism de fraudare a plăţii TVA, în cadrul căruia au fost utilizate societăţi comerciale de tip «firmă fantomă» din România, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi Austria. Prin interpunerea acestor societăţi comerciale în lanţul tranzacţional se crea aparenţa efectuării unor livrări intracomunitare de autovehicule second hand, deşi în realitate vânzarea se realiza către persoane fizice din România şi, în acest mod, societăţile comerciale din Germania s-au sustras de la plata TVA”, arată sursa citată.
În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate, în vederea expertizării, înscrisuri şi documente contabile, zeci de laptopuri, PC-uri, telefoane mobile, tablete şi alte dispozitive electronice.
De asemenea, au fost găsiţi aproximativ 100.000 de lei şi 30.000 de euro într-o locaţie din judeţul Cluj, care au fost indisponibilizaţi în vederea continuării cercetărilor. În cauză a fost aplicată şi măsura asigurătorie a sechestrului judiciar asupra a opt imobile din judeţele Cluj şi Alba.
Potrivit sursei citate, poliţişti clujeni au pus în aplicare un mandat european de arestare emis pe numele unuia dintre suspecţi – un bărbat în vârstă de 30 de ani, din Cluj-Napoca. Acesta a fost prezentat, miercuri, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Cluj, care au confirmat mandatul european de arestare, urmând ca bărbatul să fie predat autorităţilor germane.
Cercetările continuă în acest caz pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale şi recuperarea prejudiciului, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj.
Marţi, echipe comune de anchetă compuse din poliţişti specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Judeţene Cluj, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, împreună cu investigatori fiscali germani din cadrul Autorităţii Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale, au făcut 69 de percheziţii la sediile unor firme şi la domiciliile a 56 de persoane bănuite de evaziune fiscală.
Percheziţiile s-au desfăşurat în judeţele Cluj, Alba, Arad, Argeş, Bihor, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Tulcea, precum şi în municipiul Bucureşti.
Acţiunea comună a poliţiştilor români cu reprezentanţii autorităţilor germane s-a desfăşurat în conformitate cu dispoziţiile Convenţiei cu privire la asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale UE şi ale Deciziei-cadru a Consiliului din 13 iunie 2002, prin intermediul biroului naţional român din cadrul EUROJUST.
Echipa comună de anchetă a devenit operaţională la sfârşitul lunii mai a acestui an şi a fost constituită cu scopul facilitării efectuării de cercetări penale în dosarele penale aflate în cercetarea Parchetului Nürnberg-Fürth şi Parchetului de lângă Tribunalul Cluj, împreună cu poliţiştii Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Judeţene Cluj.