horeca
BUCHAREST, ROMANIA - DECEMBER 9: The Pasajul Macca-Vilacrosse (Macca-Vilacrosse Passage) is seen on December 9, 2018 in Bucharest, Romania. Pasajul Macca-Vilacrosse is a fork-shaped, yellow glass covered arcaded street in the Old Town. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)
  • Angajatorii din HoReCa întâmpină problemele la recrutare.
  • Nevoia de recrutare este cu atât mai mare cu cât a început sezonul estival.
  • Angajaţii din HoReCa preferă aceleaşi joburi, dar în străinătate.

Restaurantele şi hotelurile au avut un an greu. Cei care au supravieţuit pandemiei, se bucură acum de ridicarea restricţiilor. Dar în încercarea de a recupera sezonul estival, angajaţii din HoReCa se confruntă cu o altă problemă: lipsa angajaţilor.

Ştim că peste un sfert dintre angajaţii din domeniu s-au orientat către alte joburi, iar acum e o mare competiţie pentru angajări între firmele HoReCa de la noi şi din străinătate, care plătesc mai bine.

„Extrem de greu, ca să nu spun catastrofal. E mai dificil decât era înainte de pandemie. E o problema gravă în ceea ce priveste forţa de muncă. Undeva la 40 % dintre angajaţii din horeca cumva sub o formă sau alta au fost puşi pe liber ca să zic aşa, s-au reorientat către alte industrii sau către alte ţări şi în momentul de faţă e o căutare înfinită de forţă de muncă”, a spus Dragoş Anastasiu, antreprenor.

Răzvan e barman. Pandemia l-a obligat să îşi schimbe jobul. Ar reveni oricând la vechea meserie, dar în străinătate.

„Am lucrat ca barman în România aproximativ patru ani şi când a venit pandemia am fost trimis în şomaj tehnic. M-am gândit să plec în străinătate să lucrez în HoReCa, deoarece salariile sunt mai mari şi pot să pun ceva deoparte”, a spus Răzvan.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu