bronz frumos
Bright photo of a beautiful model relaxing on a beach in Hawaii. Room for text.

Expunerea excesivă la soare poate avea consecinţe grave. Unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer este cel de piele. Monitorizarea aluniţelor este esenţială pentru sănătatea ta.

Iubim bronzul şi statul la soare însă trebuie să fim responsabili. Aluniţele nu sunt la fel de prietenoase cu razele solare precum ne-am imagina noi. Cele mai multe sunt inofesive însă unele îţi pot cauza probleme grave de sănătate.
Monitorizarea lor este esenţială pentru a te asigura că nu ai parte de surprize neplăcute. Medicul dermatolog Olga Simionescu ne explică la ce trebuie să avem grijă dacă iubim bronzul dar şi propria sănătate.
OLGA SIMIONESCU, medic dermatolog: Trebuie să aibă grijă la interacţiunea cu soarele, trebuie să nu se ardă. Tot răul şi toată carcirogeneza ca şi fenomen rezultă din arsurile solare, pentru că celule “înmagazinează răul”, unele intră în aşa numita moarte celulară programată dacă nu au pigment sau rămân stricate în epiderm dând naştere unor mutaţii.
Angela a trecut recent printr-o intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea unei aluniţe. Şi în cazul ei soarele a fost „vinovatul”.
ANGELA CARP: Timp de 30 de ani nu le-am monitorizat. Am ajuns la dermatolog pentru că una dintre aluniţe se rupsese şi sângera. M-am speriat şi am zis că trebuie să merg la un control. Mi-a controlat toate aluniţele de pe corp. Asta era una mai problematică, era un carcinom apărut de la stat prea mult la soare.
Recuperarea nu este deloc uşoară.  Depinde mult de zona în care ai avut aluniţa problematică şi tipul operaţiei pentru care ai optat. Cea cu laser sau cea clasică.
Dacă se scoate cu laserul e de preferat ca această excizie cu laserul să nu se facă vara şi trebuie 30-45 de zile după intervenţie să nu existe niciun fel de expunere la soare. Iar dacă se scoate prin excizie chirurgicală vindecarea este de câteva luni.
Angela a optat pentru intervenţia clasică. Medicii i-au spus că recuperarea în cazul ei poate dura până la 8 luni.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu