preturi carburanti sibiu
Sursa Foto - Pixabay

Prețul combustibilului a scăzut semnificativ în ultima perioadă, ajungând la nivelul de dinaintea începerii războiului din Ucraina. Au fost cinci ieftiniri consecutive, iar la ultima modificare, motorina și benzina au pierdut nouă bani pe litru.

Și barilul de petrol a coborât pe piețele internaționale. Aproximativ doi dolari a fost scăderea care a plasat cotația la cel mai redus nivel de la finalul lunii martie, relatează Euronews.

Cinci zile consecutive de scăderi

Au fost cinci zile consecutive de scădere a prețului la pompă. Ultima a fost semnificativă, de bani pe litru, atât pentru benzină, cât și pentru motorină.

În prezent, motorina se vinde la stații cu aproximativ 6,81 lei, iar benzina cu 6,68 de lei. Sunt prețuri mai mici decât cele de la începutul războiului din Ucraina.

Diferența dintre motorină și benzină s-a tot redus din toamna anului 2022 până în prezent. Este o scădere semnificativă în ultimele șase luni, de la 1,5 lei diferența dintre motorină și benzinp la 0,13 lei.

Explicația ar fi scăderea cererii de motorină pe piețele internaționale, pe fondul încetinirii activității industriale.

Cotația barilului de petrol Brent, de referință pentru piața europeană, a scăzut până la 82 de dolari.

Scăderile de preț vin pe fondul unor stocuri mari făcute de statele din Uniunea Europeană, în contextul embargoului impus petrolului rusesc.

 

Ultima oră

Comentariul meu