filarmonica sibiu

Sindicaliştii din Filarmonica de Stat Sibiu au făcut sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu cu privire la conflictul colectiv de muncă, instrumentiștii fiind la un pas de grevă.

Conflictele dintre sindicaliştii din Filarmonica de Stat Sibiu și directorul instituției, Cristian Lupeș, iau amploare. Prin sesizarea făcută la ITM, muzicienii sibieni doresc să atragă atenția factorilor de decizie și opiniei publice asupra nerealizării acordului pentru încheierea contractului colectiv de muncă la nivelul Filarmonicii de Stat Sibiu.

„Având în vedere faptul că în aproape 4 luni de zile în cadrul procedurii de negociere au fost analizate doar 14 articole (cu caracter general, introductiv), speranțele noastre de a semna un contract colectiv de muncă se îndreaptă către procedura de conciliere prevăzută de legea dialogului social, ca etapă obligatorie a conflictului colectiv de muncă, etapă premergătoare declanșării grevei de avertisment, spun sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Totodată, aceștia amintesc că dintr-un proiect care conține 110 articole, directorul Filarmonicii ar fi analizat doar 14 dintre acestea. Astfel, sindicaliștii consideră că negocierile pentru contractul colectiv de muncă au fost un eșec, termenul alocat expirând în 8 septembrie.

„Pe parcursul procedurii de negociere, în perioada 19.05.2023 – 08.09.2023, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu a prezentat revendicările sub forma unui proiect de contract colectiv de muncă complet, proiect care conține 110 articole și un număr de 10 anexe, din care până la expirarea termenului alocat negocierii colective, angajatorul a analizat un număr de 14 articole. Ședințele de negociere au avut o durată medie de doar 40 de minute, în condițiile în care trebuia negociat și redactat un contract colectiv de muncă complet care să stabilească drepturile și obligațiile salariaților, modul în care se desfășoară relațiile de muncă, precum și aspecte care de-a lungul timpului au creat situații litigioase în cadrul Filarmonicii de Stat Sibiu. Deși în cadrul procesului de negociere, angajatorul și-a asumat de trei ori transmiterea unui punct de vedere asupra proiectului de contract colectiv de muncă, până la expirarea termenului alocat negocierii colective, respectiv 8.09.2023, acesta nu și-a respectat angajamentele”, mai spun sindicaliștii.

Aceștia susțin că în cadrul conducerii, cât și între angajați si director există o comunicare deficitară și un dialog care lipsește sau este insuficient. „Buna credință și respectul pentru dialog trebuie să guverneze relațiile de muncă într-o societate democratică. Sperăm ca reprezentanții angajatorului vor analiza, acum, în cel de al 13-lea ceas, proiectul de contract colectiv de muncă și că în cadrul procedurilor descrise de legea dialogului social vom reuși să ajungem la un consens, pentru a evita posibile tensiuni sociale generate de declanșarea grevei de avertisment. Un dialog social efectiv, conduce la realizarea unui climat de pace socială în care relațiile de muncă între angajați și angajatori se reglementează și se armonizează, având efecte benefice pentru ambele părți implicate și chiar pentru societate”, declară Sindicaliştii din Filarmonica de Stat Sibiu.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu