clădirea fostului sediu al consiliului dirigent al transilvaniei din sibiu va fi clasată ca monument istoric

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu anunță începerea procedurii de clasare a clădirii fostului sediu al Consiliului Dirigent al Transilvaniei,Banatului și ținuturilor românești din Ungaria,  situată pe străzile Nicolae Bălcescu nr. 6 și strada A.D. Xenopol nr.1.

clădirea fostului sediu al consiliului dirigent al transilvaniei din sibiu va fi clasată ca monument istoric

Pe actualul amplasament al clădirii, a funcționat inițial hanul “La sultanul Turcilor “(1555) care își va schimba denumirea în “La Steaua Albastră“ și începând din anul 1772, va purta numele de “Împăratul Romanilor”, după ce aici a poposit împăratul habsburgic Iosif al II-lea.

Clădire de mare însemnătate pentru istoria poporului român, aceasta a găzduit între 9 decembrie 1918 și 18 aprilie 1919, sediul Consiliului Dirigent al Transilvaniei, care a fost guvernul provizoriu al acestei provincii, având atribuții legislative, executive și administrative limitate, organism care  a funcționat între 2 decembrie 1918 și 10 aprilie 1920.

Dintre membrii de marcă ai Consiliului Dirigent, putem aminti pe Iuliu Maniu, Alexandru Vaida Voevod, Vasile Goldiș și Ștefan Cicio Pop, personalități ale istoriei românilor, care au avut roluri esențiale în pregătirea și realizarea Marii Uniri de la 1918.

De altfel, Consiliul Dirigent al Transilvaniei a comunicat către guvernul de atunci, prin Vasile Goldiș către regale Ferdinand I,  Rezoluția votată de Marea Adunare Națională  de la Alba Iulia, la data de 1 decembrie 1918, prin care Transilvania se unea cu  Regatul României.

În acest context, Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, consideră că începerea procedurii de clasare a clădirii amintite, care a obținut aprobarea în cadrul ședinței extraordinare a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, nr.9 din 15 noiembrie 2023, este un act de cinstire a istoriei poporului roman.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică