o cruce unică în lume face senzaţie la sibiu. ar avea în ea o bucăţică din lemnul crucii lui iisus (video)

Muzeul de Istorie din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal are unul dintre cele mai valoroase tezaure din ţară, în care poate fi admirată şi o cruce unică în lume. Realizată din argint, cu pietre preţioase, vestita cruce a fost ascunsă sute de ani la Cisnădie. Legenda spune că, acest crucifix are în el şi o bucăţică din lemnul crucii pe care a fost răstingnit Iisus.

Crucea relicvar provine de la Biserica Evanghelică din Cisnădie. A fost făcută la Sibiu, în 1440.

“Tezaurul are două expoziţii, una este dedicată colecţiei de numismatică a baronului Samuel von Brukenthal, cealaltă este dedicată tezaurului de argintărie liturgică şi laică din colecţia muzeului. Referitor la tezaurul de argintărie liturgică şi laică, una dintre cele mai spectaculoase piese este Crucea relicvar, care datează din anul 1440. A fost realizată de meşteri aurari transilvăneni, la Sibiu”, a declarat pentru Ora de Sibiu, Raluca Teodorescu, şefa Muzeului de Istorie şi profesor de istorie la Universitatea “Lucian Blaga”.

Potrivit acesteia, crucea “are o valoare deosebit de mare din punct de vedere al tehnicii şi stilului în care în care a fost realizată, dar şi datorită vechimii, a faptului că este realizată din argint şi are 133 de perle, patru cristale şi un rubin, inserate.”

Raluca Teodorescu (Muzeul de Istorie): “Povestea este una spectaculoasă”


Ascunsă sute de ani în Biserica Evanghelică din Cisnădie, această cruce impresionantă poate fi admirată în prezent, de orice vizitator al Muzeului de Istorie din centrul Sibiului.

“De asemenea, povestea este una spectaculoasă, pentru că această cruce relicvar face parte dintr-un lot de nouă piese, care au aparţinut unui tezaur ascuns de preoţii din Biserica Evanghelică din Cisnădie, timp de sute de ani, în camera de comori şi ţinut secret. De altfel, legenda spune că, în Cisnădie exista şi un blestem, care era aplicat persoanelor care încercau să intre în camera de comori fără permisiune. Deci, acesta a fost ţinut secret şi a fost scos la iveală, la sfârşitul secolului al 18-lea. O parte dintre piese au fost vândute, nouă dintre ele au venit la Muzeul Naţional Brukenthal în anul 1915, iar aceasta este una dintre cele mai semnificative piese, datorită stilului de realizare. Este una dintre cele mai mari, semnificative, unicat în lume. Deci vă invităm cu drag, să o vedeţi în expoziţia Tezaur de argintărie liturgică şi laică”, a spus Raluca Teodorescu.

o cruce unică în lume face senzaţie la sibiu. ar avea în ea o bucăţică din lemnul crucii lui iisus (video)

Legenda spune că în această cruce a fost pusă o bucăţică din crucea lui Iisus

“Aceasta se numeşte cruce relicvar, relicvar datorită faptului că, pe una dintre laturi, aceeaşi legendă spune că a fost încastrată şi o parte din crucea pe care a fost răstignit Iisus”, a mai precizat Raluca Teodorescu.

Preţul unui bilet de intrare la Muzeul de Istorie este între 9 şi 36 de lei.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică