pensie

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că, de la 1 ianuarie 2024, toate pensiile din România vor crește cu rata inflației, care în prezent este de 13,8%.

În plus, potrivit noii legi a pensiilor, majorările se vor face anual, în luna ianuarie.

„De la 1 ianuarie avem o majorare a pensiilor tuturor românilor cu 13,8 la sută. Din septembrie, avem aici formula elvețiană care spune aşa: că formula de majorare a pensiilor este rata inflaţiei din anul precedent plus jumătate din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut pentru 2024. Asta înseamnă că punctul de pensie va creşte de la 1.785 lei la 2.031 lei la toţi românii de la 1 ianuarie”, a declarat Simona Bucura Oprescu, scrie portalul de știri ziare.com

Majorarea cu 13,8% va reprezenta o creștere semnificativă pentru mulți pensionari. De exemplu, un pensionar cu o pensie de 2.000 de lei va primi, de la 1 ianuarie 2024, o pensie de 2.356 de lei.

Decizia de a majora pensiile anual, în luna ianuarie, este importantă, deoarece asigură un grad mai mare de predictibilitate pentru pensionari.

În trecut, majorările de pensii au fost făcute uneori în altă lună decât ianuarie, ceea ce a creat incertitudine pentru pensionari.

„O precizare extrem de importantă. Dacă până acum nu era specificată în lege în mod expres data la care se poate face majorarea pensiilor, în noua lege stipulăm în clar faptul că această majorare trebuie să fie făcută în fiecare an în luna ianuarie astfel încât să nu repetăm situaţii cum am avut în anii precedenţi, când nu am avut creşteri ale pensiilor sau situaţii în care aceste majorări au fost făcute într-o altă lună decât luna ianuarie. Am venit cu această precizare explicită în lege, astfel încât să nu mai fie de fiecare dată o decizie luată arbitrar politic de guvern şi să fie un angajament pe care îl avem în raport cu românii”, a subliniat Simona Bucura Oprescu.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu