colecţia de bijuterii a actriţei elizabeth taylor, vândută cu 115,9 milioane de dolari

colecţia de bijuterii a actriţei elizabeth taylor, vândută cu 115,9 milioane de dolariBijuteriile lui Elizabeth Taylor au fost vândute cu 115,9 milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă colecţie privată de accesorii de acest tip vândută vreodată la licitaţie, într-un eveniment istoric, marcat de multe recorduri, organizat de casa Christie’s, marţi seară, la New York, anunţă MEDIAFAX.

Potrivit AFP, nimic nu a fost prea frumos, nimic nu a fost scump: bijuteriile celebrei actriţe Elizabeth Taylor s-au vândut ca pâinea caldă, marţi seară, la New York, într-o licitaţie istorică, marcată de numeroase recorduri şi de preţuri de vânzare care au depăşit adeseori de peste zece ori estimările specialiştilor.

În sala arhiplină a casei Christie’s şi prin telefon, cumpărătorii au supralicitat cu pasiune pentru a intra în posesia bijuteriilor cu diamante, smaralde, safire, rubine şi perle ce au aparţinut uneia dintre ultimele legende ale epocii de aur de la Hollywood, actriţa Elizabeth Taylor, care adora diamantele şi celelalte nestemate.

La mijlocul licitaţiei, în timp ce vânzările continuau, preţioasele piese deveniseră deja cea mai scumpă colecţie privată de bijuterii vândută vreodată la licitaţie. Ea s-a vândut în patru ore pentru suma totală de 115,9 milioane de dolari.

Celebra perlă “Peregrina”, datând din secolul al XVI-lea, descoperită de un sclav panamez – şi care i-a adus acestuia libertatea -, a fost cumpărată cu 11,8 milioane de dolari, stabilind astfel un nou record de preţ pentru o perlă într-o bijuterie.

“Peregrina”, montată pe un colier de rubine, diamante şi alte perle de casa Cartier, era estimată la un preţ cuprins între 2 şi 3 milioane de dolari. Ea a fost licitată de 20 de cumpărători şi s-a vândut în mai puţin de cinci minute.

Descoperită în secolul al XVI-lea de un sclav panamez, această perlă unică a fost purtată succesiv de mai multe regine ale Spaniei şi Austriei şi apare în mai multe tablouri celebre pictate de Velasquez.

Perla a fost cumpărată în 1969, cu 37.000 de dolari, de soţul actriţei, Richard Burton, care a câştigat licitaţia cu unul dintre membrii familiei regale spaniole.

Taj Mahal, un rubin montat într-un colier din aur, pe care Burton i l-a oferit lui Elizabeth Taylor când aceasta împlinea vârsta de 40 de ani, a doborât recordul mondial de preţ pentru o bijuterie indiană, fiind adjudecată cu 8,8 milioane de dolari, în aplauzele persoanelor prezente în sală.

Cel mai celebru inel al actriţei Elizabeth Taylor, cu un diamant de 33,19 carate, pe care aceasta îl purta aproape în fiecare zi – un alt cadou primit de la Richard Burton, cu care a fost căsătorită de două ori -, a fost achiziţionat tot cu 8,8 milioane de dolari, stabilind un record mondial per carat pentru un diamant incolor.

Preţurile au depăşit uneori de 100 de ori estimările specialiştilor, declanşând ropote de aplauze în sala arhiaglomerată a filialei newyorkeze a casei Christie’s. Un colier din aur şi fildeş a depăşit de 160 de ori valoarea la care era estimat.

Toate cele 80 de bijuterii puse în vânzare şi-au găsit cumpărător. Niciuna dintre bijuterii nu a fost vândută sub 100.000 de dolari.

O pereche de cercei cu perle şi diamante a stabilit un nou record mondial, fiind adjudecat pentru 1,98 milioane de dolari.

Un inel cu diamante şi smaralde, un alt cadou de la Richard Burton, a fost vândut cu preţ ce a depăşit 6 milioane de dolari.

Tiara cu diamante pe care Mike Todd, al treilea soţ al actriţei, i-a oferit-o artistei în 1957, a fost adjudecată pentru 4,22 milioane de dolari.

Colecţia de bijuterii a deschis seria de patru zile de licitaţii consacrate vânzării colecţiei Elizabeth Taylor, aşa cum ceruse actriţa.

Vânzarea nestematelor lui Elizabeth Taylor, care a scris o carte, în 2002, despre “povestea (ei) de dragoste cu bijuteriile” şi care a creat ea însăşi o serie întreagă de accesorii de acest tip, a reprezentat punctul de atracţie al acestei licitaţii.

Licitaţia continuă miercuri, cu scoaterea la vânzare în timpul zilei a altor 189 de bijuterii, iar apoi, în timpul serii, a celor mai frumoase rochii de ocazie create de designeri celebri. În zilele următoare vor fi scoase la vânzare restul garderobei actriţei, dar şi multe accesorii şi alte suveniruri.

Aproape jumătate din colecţie – 950 de obiecte – este licitată exclusiv pe internet, o premieră pentru casa Christie’s.

 

Ultima oră

Comentariul meu