lapte corn 1
Sursa: motitorulcj.ro

Copiii din Sibiu, aproximativ 45.000 de elevi, au rămas în această toamnă fără fructele, laptele și cornul pe care Guvernul României ar fi trebuit să le finanțeze, conform legislației inițiate cu foarte mulți ani în urmă de USR. Din păcate, în loc să ajute, guvernul PNL PSD a încurcat suficient de mult treaba și a lăsat școlile din România fără finanțare. Nici măcar acolo unde lucrurile mergeau, nu s-au mai putut aloca bani pentru contractele de furnizare a acestor produse.

Cauzele sunt multiple, dar în Sibiu s-au suprapus și peste viteza extrem de redusă cu care Consiliul Județean a reușit să asigure acest proiect. Dacă în alte județe, CJ-urile sau primăriile au reușit să ducă la bun sfârșit contractele pe prevederile vechi din legislație, la Sibiu anunțul privind contractarea s-a făcut abia în septembrie, pe noile acte normative. Acest lucru a condus la o întârziere atât de mare, încât în acest moment guvernul ne-a luat și banii bugetați pentru Programul Școlilor, adică programul „Cornul, laptele și fructele”.

„În ședința Consiliului Județean ni s-a prezentat un proiect care ne-a întristat foarte mult. Bugetul județului a fost rectificat prin diminuarea veniturilor cu 2,4 milioane de lei, luați de la Programul pentru Școli al României. Banii fuseseră alocați acestui program din cotele defalcate de TVA, la care Sibiul avea dreptul, bani care acum nu mai există. Au fost luați cu celebra Ordonanță a austerității care arată nivelul ridicat de incompetență și ticăloșie de care dă dovadă guvernul PNL PSD. Au colectat banii de peste tot de unde au putut pentru a-și acoperi găurile bugetare pe care ei înșiși le-au făcut. Primii care suferă sunt elevii, mai ales că pentru familiile cu posibilități financiare limitate acesta era un ajutor extraordinar”, a declarat Adrian Echert, consilier județean, președinte USR Municipiul Sibiu.

O problemă în buna funcționare a acestui program a fost și viteza cu care aparatul tehnic al Consiliului Județean a reușit să se adapteze noilor acte normative, ajungând în situația în care guvernul să poate retrage finanțarea, pentru că nu am reușit să cheltuim banii.

„Românii trebuie să știe că banii au fost retrași din bugetul județului Sibiu pentru a fi puși la dispoziția guvernului, adică pentru acoperirea deficitului de care se face responsabil acest guvern Ciolacu – Ciucă. De asemenea, sibienii trebuie să știe că, dacă s-au întrebat în aceste luni de ce nu primesc copiii lor la școală alimentele prevăzute de programul Laptele și cornul, vina este împărțită între guvernul unei coaliții din care PNL face parte și Consiliul Județean Sibiu, unde PNL are majoritate și deține de asemenea conducerea instituției”, a declarat Ruxandra Cibu Deaconu, consilier județean, președinta filialei județene USR Sibiu.

Reprezentanții Consiliului Județean ne-au dat garanții că programul va fi reluat la începutul anului viitor, de aceea promitem părinților din Sibiu că vom urmări modul în care cei care răspund de aplicarea acestui program o vor face cât mai repede posibil.

Copiii noștri merită tot ce este mai bun, dar mai ales merită să consume alimente proaspete, sănătoase, obținute de la furnizori locali, preocupați de calitate acestor alimente.

„USR Sibiu va face tot ce-i stă în putere pentru a reuși să aducem pe masa copiilor alimente produse de companii din județul Sibiu, care să asigure nu doar un lanț de producție scurt, mai eficient, dar și un nivel ridicat al calității acestor produse. Este un proiect important, la care ținem și pe care vrem să-l vedem aplicat cât mai curând”, a mai precizat Ruxandra Cibu Deaconu.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu