doar un elev din cei peste 400 de ucraineni care învață la sibiu, a luat examenul care dovedește că a învățat limba română (video)
foto: arhivă

Un singur elev din Mediaş, dintr-un total de peste 400 de elevi ucraineni din judeţul Sibiu, a reuşit să promoveze examenul de limba română şi a luat atestatul ca să poată studia în limba noastră. Aproape toţi elevii refugiaţi din Ucraina în judeţul Sibiu au statutul de „audienţi”, adică doar participă la cursurile pe care le pot înţelege, în special cele în limba engleză, însă nu primesc note şi nici nu sunt puşi absenţi dacă nu ajung la ore, potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Sibiu.

La „Goga” studiază cei mai mulţi ucraineni

„În prezent în unităţile de învăţământ din judeţul Sibiu sunt repartizaţi 423 elevi ucraineni ca elevi audienţi la cursurile ce se desfăşoară în aceste unităţi de învăţământ. Cei mai mulţi sunt repartizaţi la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu, Şcoala primară Fram din Sibiu şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Mediaş, în medie peste 40 de elevi”, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al IŞJ Sibiu, profesorul Constantin Dincă.

Potrivit acestuia, anul trecut s-au înscris 19 elevi ucraineni la cursul de învăţare a limbii române, la o şcoală din Mediaş, însă doar unul a reuşit să obţină atestatul.

„Anul trecut am avut o grupă formată din 19 elevi la Şcoala Gimnazială din Mediaş, au finalizat toţi, însă examenul pentru atestare, acel nivel minim pentru competenţe în limba română,  l-a dat un singur elev, urmând ca acum, în septembrie, ceilalţi care au finalizat cursul să poată să dea acest examen de atestare a nivelului de cunoaştere a limbii române”, a explicat reprezentantul IŞJ Sibiu.

Elevii ucraineni care doresc să înveţe limba română se pot înscrie până la finalul lunii septembrie, la IŞJ Sibiu.

„Sunt deja 14 elevi interesaţi (să înveţe limba română n.r.) la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Mediaş, care a depus dosarul către Ministerul Educaţiei. În această perioadă, până la sfârşitul lunii septembrie, noi strângem cereri la Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu pentru zona municipiului Sibiu”, a precizat Constantin Dincă.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Am aflat ca, la Editura” CORESI” din Bucuresti, se va publica un „Manual de LR pentru Straini” si mi se pare ca apare Bilingv: roman- englez. Pe mine ma intereseaza, pentru ca am o Nepotica, nascuta in Anglia. Sa urmarim cand apare! Voi intra pe NET sa aflu Telef.EDITURII ca sa-i intreb! Deci, procurati-va, si Voi !!! Doamne, ajuta-ne!